Your Europe Your Say 2019, het jaarlijkste evenement van het European and Social Committee zit er alweer op! We kunnen zeker spreken van een geslaagde tweedaagse voor de drie leerlingen van EPAS die ons land vertegenwoordigden. Astrid Van Speybroeck (5WEWI8), Basile Peeters (5LMT) en Jakob Franken (5GWEWI6) vormden de Belgische delegatie en ze hebben hun uiterste best gedaan om in het Engels, Frans én Duits te praten met alle leerlingen van de andere 32 scholen. Die waren afkomstig van elke huidige Europese lidstaat én de kandidaatlidstaten Noord-Macedonië, Servië, Montenegro, Albanië en Turkije. Er werden veel interessante ideeën uitgewisseld!

Ze ontmoetten ook nogmaals het Belgische lid van het EESC, Ronny Lannoo, die hen wegwijs maakte in het gebouw en uitlegde hoe het comité instaat om de meningen van werkgevers, werknemers en andere belangengroepen te horen alvorens de Europese Commissie tot een wetsvoorstel overgaat.
Uiteraard hebben de drie leerlingen niet alleen sociale contacten gelegd, maar hebben ze ook nagedacht over voorstellen om de opkomst tijdens de Europese verkiezingen te verbeteren. Astrid zat in groep 1, die vond dat er een lessenpakket moest opgesteld worden om burgers geïnformeerd te laten stemmen (No Education, No Vote). Basile en Jakob vonden samen met de anderen van groep 8 dat er een online en offline platform moest komen om volksinitiatieven te delen met Europarlementariërs (SharEU). Nadien werden de 10 voorstellen in een plenaire sessie besproken en na een debat werd er ook gestemd. Als je die sessie wil volgen en kijken welk voorstel gewonnen heeft, kan dit via deze link: https://www.facebook.com/youreuropeyoursay/videos/638988766543142/

(Jakob stelt het voorstel voor rond 52:00 en beantwoordt daarna vakkundig een aantal vragen (zo rond 1:00:00). Basile stelt een aantal kritische vragen over democratie rond 37:00. En voor de aandachtige kijker schrikt Astrid ook ergens dat ze in beeld is tijdens de speech van een andere leerling.

#EPASbe #EPAmbassadorschool

epas