Vlaamse debatwedstrijd

Op zaterdag 26 maart namen verschillende EPAS junioren deel aan de Vlaamse debatwedstrijd.  In de stijl van het Nederlandse Lagerhuis debatteerden zij vol overgave over stellingen rond klimaat en migratie.

Zulk debat verloopt in drie rondes: eerst geeft elk team speeches om hun standpunten te beargumenteren, nadien volgt een vrije fase waarin ze elkaars argumenten in vraag stellen en ten slotte volgt een slotspeech om de jury te overtuigen.

Bij de eerste ronde was de stelling op voorhand gekend, waardoor we een oefendebat hebben kunnen houden. Het standpunt wisten we pas tien minuten voor aanvang. Bij de volgende twee rondes hoorden we zowel de stelling als het standpunt pas 20 minuten voor aanvang van het debat. Dat formaat was niet evident, zeker niet online, maar onze EPAS junioren hadden een uitgekiende strategie om samen te werken en hun overgave en passie spatte van het scherm.

Eerst gaven Erin Ackaert (5GL), Tina Morthier (5LWE), Hanne Satyn (5LWE) en Camille Vanwelden (5WEWI) het beste van zichzelf. Daarna namen Lowie Bouckenooghe (6WEWI8), Manon Capelle (6LWI8) en Ninamaria Gillis (6LWI8) de fakkel over. De jury merkte meermaals op hoe inhoudelijk sterk hun debatten waren. Daarom dus ook een eervolle vermelding voor het werk achter de schermen van Eline Van Bogaert (5LWEWI6) en Bram Vandevelde (6WEWI).

Proficiat aan jullie allemaal: wat een EPAS team spirit! 

rondestellingstandpunt
1Er moet een eco-belasting komen die stijgt met het aantal biologische kinderen dat iemand voortbrengt tegen
2België moet allen nieuwe immigranten toelaten die geëmancipeerd en homo-tolerant zijnvoor 
3België moet nu enorme schulden maken voor een snelle energietransitie en de jongste generaties laten afbetalentegen 

Schooljaar 2021-2022

Beste ouders en leerlingen

We zijn blij u te kunnen melden dat de Vlaamse overheid onze aanvraag om vanaf schooljaar 2021-2022 zowel de studierichting Humane Wetenschappen als de studierichting Moderne Talen  in de tweede graad van onze humaniora te mogen inrichten, op 31 maart 2021 goedkeurde.

Ons studieaanbod wordt hierdoor uitgebreid met twee inhoudelijk sterk geprofileerde studierichtingen. Ze vervolledigen onze ingezette modernisering van de tweede graad.

Proefwerken

We wensen al onze leerlingen met proefwerken heel veel succes! Vrolijk Pasen en een fijne vakantie gewenst!

Griekse dag

De leerlingen van 4GLa, 4GLb, 5GL, 5GWE, 5GWEWI6 en 6GWI volgen op vrijdag 19 maart 2021 thuis de digitale dag van het Grieks. Door middel van online workshops maken de leerlingen kennis met de inhoud van universitair onderzoek, en worden de mythes over literair en taalkundig onderzoek doorprikt.

Workshop geschiedenis

Op woensdag 17 maart en donderdag 18 maart krijgen alle eerstes in hun klasbubbel een workshop van meneer Keereman over de prehistorie.

Verkeersweek

Verkeers- en mobiliteitseducatie is van levensbelang. Daarom organiseren we op een corona-veilige manier enkele workshops voor de vierdes, vijfdes en zesdes in de week van 15 tot 19 maart. 

Succes met de proefwerken

Maandag 30 november starten de vijfde- en zesdejaars met de proefwerken, dinsdag 1 december de vierdejaars, woensdag 2 december de derdejaars en vrijdag 4 december de leerlingen van de eerste graad. We wensen alle leerlingen heel veel succes!

image (1)

SP investeert in zijn gebouwen

Het Sint-Pietersinstituut is al sinds 1907 een vaste waarde in Gent. Maar we zijn niet blijven stilstaan. Ook de voorbije maanden werd heel wat van onze infrastructuur grondig vernieuwd.

De voorgevel aan de Koning Albertlaan heeft lang in de steigers gestaan om een opknapbeurt te krijgen. Na het verdwijnen van de stelling zal een fris, nieuw jasje voor onze school onthuld worden.

Binnenkomen langs de Meersstraat doen we vanaf nu door een gloednieuwe poort. Aan de kleur moeten we na al die jaren nog even wennen, maar we kunnen ermee leven. Wanneer je verder naar de speelplaats loopt, valt de kersverse fietsenstalling op. Geen plaatsgebrek meer en een droog zadel gegarandeerd. De houten schutting en de automatische verlichting maken het plaatje compleet.

We hebben niet alleen aan de fietsers gedacht, maar ook aan de voetballers. Er werd een hoge omheining rond het voetbalveld geplaatst. Niet meer eindeloos achter de bal aanhollen dus! De ondergrond zal in het voorjaar van 2021 vervangen worden door kunstgras.

Achter het voetbalveld heeft het oude tuinhuis plaatsgemaakt voor een nieuwe fraaie houten constructie.

Op Sint-Pieters voert de kleur blauw niet alleen de boventoon, we hechten ook heel veel belang aan groen. Als groene school zijn we constant op zoek naar verbeteringen voor het milieu. Zo werden nieuwe ramen met dubbel glas geplaatst en alle stookketels vernieuwd. Bovendien werd geïnvesteerd in twee watertappunten, waar iedereen zijn of haar drinkfles kan vullen. Zo verkleinen we samen de afvalberg.

WELKOM

Het schooljaar 2020-2021 komt nu wel heel dichtbij. We heten al onze leerlingen welkom op dinsdag 1 september. De eerstejaars verwachten we tussen 08:00 en 08:25, de tweedejaars om 09:00, de derdejaars om 09:30, de vierdejaars om 10:00, de vijfdejaars om 10:30 en de zesdejaars om 11:00.welcome-905562_1920