Op zaterdag 26 maart namen verschillende EPAS junioren deel aan de Vlaamse debatwedstrijd.  In de stijl van het Nederlandse Lagerhuis debatteerden zij vol overgave over stellingen rond klimaat en migratie.

Zulk debat verloopt in drie rondes: eerst geeft elk team speeches om hun standpunten te beargumenteren, nadien volgt een vrije fase waarin ze elkaars argumenten in vraag stellen en ten slotte volgt een slotspeech om de jury te overtuigen.

Bij de eerste ronde was de stelling op voorhand gekend, waardoor we een oefendebat hebben kunnen houden. Het standpunt wisten we pas tien minuten voor aanvang. Bij de volgende twee rondes hoorden we zowel de stelling als het standpunt pas 20 minuten voor aanvang van het debat. Dat formaat was niet evident, zeker niet online, maar onze EPAS junioren hadden een uitgekiende strategie om samen te werken en hun overgave en passie spatte van het scherm.

Eerst gaven Erin Ackaert (5GL), Tina Morthier (5LWE), Hanne Satyn (5LWE) en Camille Vanwelden (5WEWI) het beste van zichzelf. Daarna namen Lowie Bouckenooghe (6WEWI8), Manon Capelle (6LWI8) en Ninamaria Gillis (6LWI8) de fakkel over. De jury merkte meermaals op hoe inhoudelijk sterk hun debatten waren. Daarom dus ook een eervolle vermelding voor het werk achter de schermen van Eline Van Bogaert (5LWEWI6) en Bram Vandevelde (6WEWI).

Proficiat aan jullie allemaal: wat een EPAS team spirit! 

rondestellingstandpunt
1Er moet een eco-belasting komen die stijgt met het aantal biologische kinderen dat iemand voortbrengt tegen
2België moet allen nieuwe immigranten toelaten die geëmancipeerd en homo-tolerant zijnvoor 
3België moet nu enorme schulden maken voor een snelle energietransitie en de jongste generaties laten afbetalentegen